Keresés

10 TIPP A MODERN ENTERIŐRHÖZ

Frissítve: 2020. okt 29.

írta Héctor Bellorín.
Azzal kezdenénk, hogy tisztázzuk a különbséget az úgynevezett “kortárs” és “modern” stílusok között, mivel gyakran használjuk felváltva ezeket a kifejezéseket, de a kettő nem ugyanaz. A belső építészetben a modern stílus a 20. század első felében született meg és a Bauhaus világa a legjellemzőbb rá, míg a kortárs stílus a “most és itt” képviselője és a valós világ megjelenését tükrözi. Később részletesebben vizsgáljuk a kortárs irányt, most viszont kifejtünk pár tippet arról, hogyan alakítsunk ki egy modern stílusú dizájnt.


1. Képzeld el és tervezd meg amit szeretnél


Mielőtt elkezdene alkotni, minden művész skicceket, jegyzeteket és piszkozatokat készít melyek segíségével elképzeléseit vizualizálni tudja és pontosan ezt kell tennünk nekünk is mielőtt belevágnánk a tervezésbe. Kezdetben mérj meg minden teret és minden benne található tárgyat, így lapra vetheted a kiinduló tervrajzot majd ebből tovább tudsz építeni. Egy nagyobb lapra két ugyanolyan síkot rajzolj méretekkel ellátva. Egyikre a tér egyszerű terve kerüljön, a másikra pedig rajzold ki a bútorok által elfoglalt területet. A falak is megérdemlik a skiccet melyen feltüntetheted a méreteket, a kívánt színeket és dekorációt.


2. Előnyt az egyszerűségnek


Az egyszerűség egyben elegancia és a lakberendezés egyik titka az, hogy minél jobban tudjon érzéseket átadni és varázslatos szépséget tömöríteni egyszerű és mindennapi dolgokba. Néha elegendő a megfelelő világítás, mivel saját szépségét árasztja. Ezenkívül a minimalista dizájn mindig egy eredeti darabnak számít és ez lehetővé teszi azt, hogy a térben elhelyezett minden részlet meghozza a saját hatását. Biztosíthatunk, hogy mindenkit elragad majd az összeállított dekor és különösen letisztult életteret teremthetsz meg.
3. Teremts kiegyensúlyozott környezetet


Ahhoz, hogy a megtervezett térben uralkodjon a kifogástalan, könnyed összkép, egyensúlyteli környezetet kell kialakítani. Törekedj a majdnem tökéletes szimmetriára, majd oszd ketté és bizonyosodj meg arról, hogy mindkét oldalon van egy, az egyensúlyt biztosító, kitűnő részlet. Egy amolyan yin és yang játszmáról van szó, melyben minden részletnek szerepe van.


4. Harmónia


A harmonikus dekor optikai benyomása a látáson keresztül jut el hozzánk és mosolyt csal ki belőlünk, valamint a nyugodtság és boldogság érzetét kelti. Mivel a színek szokták ezt lehetővé tenni, azt tanácsoljuk, hogy mielőtt bútorokat és más dekor cikkeket megvásárolsz, válassz 2-4 színt melyek egymást kiegészítik.


Válaszd ki a két árnyalatot amely meghatározza a hangulatot, majd a többi színnel egészítsd ki. Ezt a feladatot úgy lehet elvégezni, hogy különböző weboldalakon már összeállított szín palettákból inspirálódhatsz, de a sajátodat is könnyen összeállíthatod. Amikor már a bútorvásárlásnál tartasz, ne feledd magaddal vinni a színpalettát és természetes színeket is fűzz bele.


A praktikus dekoráció egyszerűen azt jelenti, hogy a saját lakásod megkönnyíti a mindennapjaidat. A különféle kiegészítőknek nemcsak mutatósnak kell lenniük, hanem valamilyen hasznos funkciót is be kell tölteniük. 
5. Egyszerű vonalak


Az egyszerű vonalú stílus alapja a funkciót követő forma. Sajátossága a geometrikus alakzatok felhasználása, ebből adódóan a tárgyak mindig gyakorlatias dizájnnal vannak ellátva. Legtöbb tér nagyon rafinált, hiányoznak a felesleges dekorációk és kellékek mivel ebben az irányban nincs helye az olyan részletnek, mely nem játszik gyakorlatias szerepet. 


Tipp: dönts egyszerű bútorok mellett, geometrikus formákban és szolid színekben, mint például a fehér és a fekete.
6. Adj helyet a művészetnek


Ne feledd, “harmóniát teremt egy központi falon elhelyezett műtárgy”. Budapesten több, különleges modern művész festménye közül lehet választani a kívánt színskálát megtartva.

7. Ismert nevek bútorai


A modern dizájnerektől kitűnő darabok születtek a 20. század elején. Ilyenek például Eero Saarinen, Le Corbusier és Marcel Breuer ikonikus tervezéssel bíró darabjai melyekről a mai napig reprodukciók készülnek. Ha ez a stílus tetszik, olyan klasszikus darabokat keress amelyek éppannyira jól beolvadnak mai otthonainkba mint eredetileg.


Nehéz és főleg költséges eredeti tervezett darabokat beszerezni, de nagy valószínűséggel könnyebb találni éppoly jó minőségű replikát.

8. Használj színeket


A minimalista és skandináv stílusoktól eltérően a modern dizájn igenis igényli a színek használatát, de csakis tiszta árnyalatokban, gradiensek nélkül. Minimálisan eltérő árnyalatokkal el lehet játszani ahhoz, hogy dimenziót hozzunk be, de előnyt élvez az egyszerűség. A lényeg az, hogy szemünk ne észleljen túlterheltséget.


9. Transzparencia


A modernizmus híve az üveg kibontakozásának, főképpen azért, mert a 20. század elején tökéletesítették az üveget felhasználó különféle technikákat amelyekkel mai napig sikerül a dizájn határait még tovább tolni. Az üveg a modernizmusban annyit jelent, mint a 3D nyomtatók a mai technológiában.


Tipp: Ha teheted és nem kell feltétlenül elbújnod a lakáson kívüli világtól, ne használj függönyt. Ezzel a módszerrel minden tér körvonalát teljes mértékben láthatod és élvezheted, de a külső környezetet is sikerül bevonnod az otthonodba.

10. Maradj klasszikus


Ami nekünk legjobban bejön ebben a stílusban, az, hogy  időtlen tulajdonságokkal bír. A modernizmus alatt tervezett munkáknak ma is aktuális a hatása. Ezt főleg az építészetben figyelhetjük meg, mivel a modern házak a mai konstrukciókat inspirálják és számos sajátosságaikat kölcsön adják újszerű építkezéseknek.


Budapest 12/2/2020

Photographies by courtesy of Federico Cedrone


287 megtekintés0 hozzászólás

Kövessen minket

© Copyright 2018 HBellorin Kft©. All rights reserved.