top of page

Miért van szükségünk belsőépítészre?

Mindannyian álmaink otthonára vágyunk. Ingatlan kialakítás vagy átalakítás előtt állva gyakran vannak ötleteink, látunk itt-ott dolgokat, de gyakorlatban ezeket csak nehezen tudjuk egy egésszé alakítani és hozzákezdeni a megvalósításhoz. Minden egyes mozzanatot, műveletet részletesen meg kell tervezni és végül megvalósítani; a belsőépítész kulcsfontosságú ennél a folyamatnál. A feladatköre sokoldalú, a koncepció kialakításától kezdve a kivitelezésig. Itt fontos megjegyezni, hogy a belsőépítész munkáját nem szabad összetévesztenünk az építészmérnökével, aki az építészeti tervrajzot készíti, valamint a lakberendezővel, aki csak a bútorok, kiegészítők, színek és stílusok kiválasztásában segít.


Ha új otthon építésről van szó, rendkívül fontos a telek kiválasztása. Már itt segítségünkre lehet a belsőépítész, hisz ismeri igényeinket, így hasznos tippeket tud adni, hogy mindenképp a legjobb adottságú telket válasszuk. A belsőépítész hatáskörébe tartozik továbbá az is, hogy ellásson minket különböző tanácsokkal az esetleges későbbi bővítési lehetőségekről. Sok esetben előfordulhat az is, hogy egy már kész tervrajzot módosítani kell, az ügyfél például ragaszkodhat ahhoz, hogy máshonnan vezessen fel lépcső az emeletre, mint ahonnan az korábban tervezve volt. Ez komoly kihívás lehet belsőépítész számára, hisz itt már szerkezeti változtatásokra lehet szükség-a tervrajzon ez egyszerűnek tűnhet, de ezt megvalósítani már sokkal nehezebb, bonyolultabb feladat.

A legtöbb esetben azonban a belsőépítész szakértelmére egy nemrégiben vásárolt, már meglévő ház vagy lakás bonyolultabb felújításánál van szükség. Milyen legyen a konyha, hogy az minden szükségletnek megfeleljen? Hol helyezkedjen el az étkező? Legyen-e egyáltalán külön étkező helyiség, ahol családi, baráti összejöveteleket tudunk tartani? Milyen legyen a nappali kialakítása, legyen-e esetleg kandalló? Hol legyen a dolgozószoba, ahol tényleg nyugodtan végezhetjük munkánkat? Nyíljon-e a fürdőszoba a hálóból? A mennyezet kialakítása modern vagy inkább hagyományos legyen? Ezek mind fontos döntések, egy belsőépítész pedig eme döntéseinket úgy váltja valóra, hogy közben rengeteg értékes tanáccsal lát el minket, véleményezve ötleteinket, választásainkat.


Ráadásul, ha rábízzuk a kialakítását, a belsőépítész a legoptimálisabb költségvetést tudja összeállítani számunkra, mivel tudja, hogy mit és pontosan hol kell megvásárolni, ahhoz, hogy végül ne érjen bennünket költségvetési meglepetés, így levéve a tervezéssel, kivitelezéssel és kalkulációkkal járó gondokat a vállunkról, miközben szakértelmével olyan váratlan kiadásokra is felhívhatja idő előtt a figyelmünket, amelyeket egy hozzá nem értő nem lát előre.


Tehát, összevetve az eddig leírtakat, a belsőépítész szakmai tudása, tapasztalata és hozzáértése időt és pénzt takaríthat meg számunkra, így egészen biztosak lehetünk abban, hogy egy házból vagy lakásból valóban álmaink otthona lesz.

Képek: MIDJ
18 views0 comments
bottom of page