top of page

THE NON-ARCH SPACE – 2. rész Miért szeretik és igénylik a tervezők a folyamatos kritikát?

Írta: Camila Morales GuilarteMikor a kritikát említem, inkább a visszajelzésre, visszacsatolásra gondolok. A következő pár sorban elmagyarázom pontosan mire is gondolok és hogyan kéne működnie.

Van egy olyan elméletem, amely szerint az építészet és a design egyik szépsége általában az, hogy nem egy magányos munka. Az legegyszerűbben ezt egy építészeti iskolán keresztül tudom elmagyarázni.


Tanulmányaink során mindenki előtt prezentálnunk kell ötleteinket, akkor is ha kiforrott tervünk van, és azt gondoljuk, hogy tökéletes megoldást találtunk a tér kialakítására, de akkor is ha tervünk nem éppen a legkidolgozottabb formájában van, és többiek úgy gondolják lehetne még jobb. Amikor ezt a “kritikát” kapjuk, sebezhetőnek és gyengének érezhetjük magunkat, és csak az “éli túl”, akik ezeket a kritikákat alkalmazni tudják saját maguk fejlődéséhez.


Hogy egy másik példát mondjak, amiben a legjobban hiszek, a következő: Amikor befejeztem a tanulmányaimat, észrevettem micsoda csapatmunka alakulhat ki a mérnökök, kivitelezők és építészek között. Ezek a különböző diszciplínák nagyon különbözőek, mégis az ügyfelekkel kapcsolatos céljaink mindig egyeznek.


Mindannyian függünk egymástól, és én nem azért vagyok itt, hogy azt mondjam, hogy az ügyfélnek mindig igaza van. De szükségünk van arra a megértésre, hogy hallgatni azokra, akik a tervezett térben fognak élni, olyannyira elengedhetetlen, mint a tervező tudása. A tervezők és ügyfelek problémával kapcsolatos nézőpontja és ötleteik, amelyeken órákon át dolgoztak és azok akik ezeket az ötleteket hibáknak nevezik, ezek mind korábbi visszajelzések következményei.

Sokan tudják, hogyan kell visszajelzést adni, de csak páran vannak, akik varázslatot tudnak kihozni belőle. Ma azért vagyok itt, hogy kiálljak és tapsoljak azokért a tervezőkért, akik tulajdonképpen bűvészek, hiszen meg van az a csodálatos tulajdonságuk, hogy megragadnak egy ötletet, amiből alkotnak egy szép és funkcionális művészeti alkotást. És hálás vagyok azokért is, akik minden lehetséges módon hangot adnak álom tereikről és megkönnyítik munkánkat.


Hálásak vagyunk a visszajelzéséért, hiszen így csapatunk részévé válik. Szükség van arra ,hogy közös munkánkban részt vegyen, hiszen csapatunk büszke akar lenni arra a térre, amelyet Ön élvezni fog. A tér, ami álomból valósággá válik.

9 views0 comments

Comments


bottom of page