top of page

THE NON-ARCH SPACE - 3.rész Kreatív folyamat

Írta: Camila Morales Guilarte



Az alkotói válság egy hazugság. Amikor egy művész úgy érzi, hogy elakadt, mikor azt érzi nincs ötlete, hogy mit kéne alkotnia, 99.9%-ban nem az ötlethiányhoz van köze, hanem sokkal inkább ahhoz, hogy az adott pillanatban sok más dologra kell koncentrálnia.


Elég vicces, hogy a szükségesnél több időmbe telt, hogy megírjam ezt a blogot és nem azért, mert nem érezném magam kreatívnak, csupán rengeteg teendőm volt a héten.


Ezen a héten Duke Ellington zongoraművész videójával állok elő, amiben egy másik fogalmat is kiiktat a fejemből: az ötleteknek valahonnan kéne jönnie. Az a mód, ahogyan Duke az ötleteket az álmokhoz hasonlítja, véleményem szerint csak egy gyerektől származhat. És nem, nem arról van szó, hogy őt gyereknek nevezem, de biztos észrevette már, hogy egy gyereknek a képzelőerejének nincsen határa.


Nekem úgy tűnik, hogy amikor felnövünk, milliónyi fogalommal pakoljuk tele a fejünket, amelyek csak korlátoznak minket. Nem tudunk úgy színezni, hogy ne menjünk ki a vonalból. Pedig kreatív embereknek szüksége van inspirálódásra, átlépni a vonalat, hogy jobb munkát végezzenek. Sajnos a kreatív munkában is sokszor meg van kötve a kezük.


Tény, hogy a kreatív munka még mindig munka, és ugyanúgy magában foglalja a folyamatosságot, mint bármely más munka. Szeretném elmagyarázni, amit Duke mondott. Ez egy jobb módja annak, hogy valami normálisat valami rendkívüli dolognak lássunk. Úgy döntött, hogy munkát vált. Egyszerű zongoristából álmodozóvá vált, és habár ez mások számára is normálisnak tűnhet, az a mód ahogyan ő erről beszél,arra késztet, hogy elhiggyem, nem az.


Amikor azt mondom, hogy az alkotói válság hazugság, az azért van, mert hiszek abban, hogy folyamatosan rossz fogalmaknak adunk hatalmat. Kifogásokat adunk magunknak, és nem élvezzük azt az erőt, amit egy álmodozó munkakör adhat nekünk. Egy álmodozó munka, amely olyan szikrát gyújt, ami sosem alszik el.


A kreatív emberek nem csak azok lehetnek, akik nap mint nap művészettel foglalkoznak, hanem azok, akik a dobozon kívűl gondolkoznak. Azok, akik hisznek a bennük rejlő kisgyerekben és hallgatnak is rá, akkor is, amikor elakadást éreznek az élet bármely területén.


Ön is álmodozó?


18 views0 comments
bottom of page