top of page

Ötletek konyha átalakításhoz

Updated: Jan 12, 2023

Könnyen megszülethet fejünkben az elhatározás, hogy már ideje lenne átalakítani a konyhánkat, de lássuk be, az átalakítás kigondolása jóval egyszerűbb feladat, mint annak megvalósítása. Ha nagyszabású módosításban gondolkodunk, esetleg falak bontása, a padló, szekrények, pult, gépek cseréje, új elemek beépítése is szóba kerül – akkor mindenképp érdemes szakember segítségét kérni már a tervezés megkezdésekor.


Íme, néhány ötlet, amit érdemes megfontolni a munkálatok előtt:


-Gondoljuk át, hogy milyen terek állnak a rendelkezésre, mi a cél, mi okoz most problémát. Nincs elég tárolóhely? Stílust, designt szeretnénk váltani? Mi az, ami most jól működik és szeretnénk megtartani? Alapvetően az elrendezés rendben van vagy azt is újra kellene gondolni? Az ilyen kérdések megválaszolása és egy megfelelő, jól kigondolt terv elengedhetetlen, ha biztosra akarunk menni.


-Ha a tér engedi, akkor nagyon jó döntés lehet egy konyhasziget kialakítása. Mindamellett, hogy így tárolásra vagy akár az ételek előkészítésére is sokkal több hely áll majd rendelkezésre, a konyhasziget a konyha legmutatósabb eleme is lesz egyben. Ha esetleg ülőhelyeket is ki tudunk itt alakítani a sziget egyik végén, az plusz étkezési lehetőséget adhat például a családi reggelikhez, kisebb étkezésekhez, stb. A konyhasziget színei, formája és mérete is meghatározhatja a konyha hangulatát. Tervezhetünk nem szokványos formájút, hogy dinamikusabb és izgalmasabb hatást érjünk el vele. Ezenfelül domináns és látványos lehet, ha például extra méretű pultot választunk, amit függő lámpákkal világítunk meg-ezek egyébként beállításuktól függően mind a konyhai munkákhoz, mind hangulatvilágításként jól működhetnek.

-A mint már említett fényforrások kiválasztása a jól működő konyha egyik alappillére. Mivel itt tölti a család a legtöbb idejét, rendkívül fontos a megfelelő világítás megtervezése, hiszen a stílus és a forma mellett a világítás funkciója is nagyon fontos szempont. A beépített világítások a hangulat megteremtésében játszanak nagy szerepet, míg a szekrények aljába épített fények a munkafelületek (mint például a mosogató és a pultok) megfelelő megvilágítását adják.


-A pult és a felső szekrények közötti csempe designja adhat igazi karaktert a konyhának. Anyag szempontjából a kerámia a legjobb választás, mivel vízálló és tartós, de korszerű megoldás még az üveg, fém vagy akár a kő burkolat is. Fontos, hogy a színek és a stílus az ízlésünket tükrözze, hiszen akkor fogjuk itt igazán jól érezni magunkat nap mint nap.


-A fali csempe mellett a padló színe és mintája is meghatározhatja a konyha személyiségét. Dombornyomott padlólapokkal általában meleg hatást érhetünk el, míg faburkolattal inkább modern és stílusos lesz konyhánk. Természetesen a fa és kő padlólapok mellett a vinyl és a laminált padlóburkolat is jó döntés lehet, ugyanis könnyen tisztítható és tartós megoldást biztosít.


Az itt felsoroltakon kívül természetesen még számos inspirációt gyűjthetünk, de ha valóban nagyszabású terveink vannak, akkor mindenképp érdemes belsőépítészt megbíznunk a munka elvégzésével, aki segít ötleteink kivitelezésében, a terek ideális beosztásában, illetve tervet és költségvetést állít össze és lebonyolítja a teljes felújítási folyamatot.

Képek: AD


14 views0 comments
bottom of page